Alapanyagaink

by admin

Minden az alapanyagnál kezdődik, ez sosem volt számunkra kérdés. Minél kevesebb összetevőből áll egy élelmiszer vagy egy étel, annál fontosabb, hogy a felhasznált alapanyagok kiváló minőségűek legyenek. Ha pedig az adott élelmiszer nem feldolgozott, vagy nincs ízesítve fűszerrel, vagy édesítve cukorral, semmi sincs, ami elfedné, ha rossz ízű az adott hozzávaló.

Sokféle magkeverék van a piacon, sokféle minőségben. Egy magkeveréknél a legfontosabb, hogy a magok ne legyenek avas ízűek, esetleg túlpörköltek (keserűek), szép, egész szemekből álljon a termék, a gyümölcsök pedig jó minőségű, nem agyoncukrozott aszalt gyümölcsök legyenek. Mi nagyon sokáig keresgéltük a megfelelő beszállítókat, akik stabil, egyenletes minőségben tudták biztosítani a kiváló alapanyagokat, amelyek megfelelnek az általunk felállított magas minőségbeli követelményeknek.

Egy jó bornak meg kell adni a tiszteletet. Ez a mi részünkről annyit jelent, hogy a magkeveréknek olyannak kell lennie, ami kiemeli a bor szépségét, ízjegyeit, minden falatjának maximálisan harmonizálnia kell a borral, és ez csak úgy megy, ha a lehető legfinomabb magokat használjuk fel, nem pörköljük túl őket, gyümölcsökből is csak a legjobb minőségű, intenzív ízű liofilizált és aszalt gyümölcsök kerülnek bele a dobozba, és csokoládéból is a prémium minőséget választjuk.

Sokáig kísérleteztünk, kóstoltunk, míg meglettek a végső verziók, reméljük, ti olyan lelkesedéssel, nyitottsággal és érdeklődéssel veszitek és kóstoljátok majd, mint ahogy mi készítettük őket!

Drazsék

Callebaut Ruby csokival, illetve étcsokival bevont liofilizált és aszalt gyümölcsök a Demeter Chocolate-tól.

Nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő partnert a drazsé készítésére – pedig olyan kézenfekvő volt a végső megoldás. A Demeter Chocolate hozzánk hasonlóan szintén a Spar HungariCool versenyén került be az Intersparokba (csak egy évvel később, mint mi), és 2021 telén már az ő díjnyertes sós karamellás szaloncukruk lógott a mi karácsonyfánkon is. Mégis, csak egy kicsit később jutott eszünkbe megkérni őket, hogy készítsék el ők nekünk az általunk megálmodott drazsékat. És milyen jó ötlet volt! Annyira finomak lettek a drazsék, hogy már gondolkodunk az önálló termékként való bevezetésükön 🙂

Olajos magok

Megkerestük a legjobb és legfinomabb alapanyagokat

A Mendula márkanév alatt 2016 óta készítünk magkrémeket saját gyártásban mindenféle olajos magokból. Mivel a magkrémjeink olajos mag tartalma kiemelkedően magas (min. 78%, de sok terméknél 100%), különösen fontos volt a kezdetektől fogva, hogy a felhasznált magok – mandula, törökmogyoró, pisztácia, kesudió, földimogyoró – minősége kifogástalan legyen, hiszen egy ilyen terméknél, ahol a mag a fő összetevő, a kész termék minősége és íze csakis a felhasznált mag minőségén múlik. Nincs helye keserű, avas, rossz ízű magnak, mert nincs semmi, ami elfedné a silány minőséget.

Ennek köszönhetően már viszonylag rég kialakult egy olyan stabil beszállítói kör, akiktől mindig a legjobb, legfinomabb olajos magokat kapjuk, így a magkeverékekbe is bátran, magabiztosan tudtuk a rendelkezésünkre álló, prémium minőségű natúr vagy pörkölt magvakat belepakolni.

Aszalt gyümölcsök

Izgalmas kihívás volt a gyümölcsöknél is megtalálni a legfinomabb termékeket.

A granoláink révén már itt is volt pár fix beszállítónk, akiktől már régóta vásárolunk szuperfinom aszalt és liofilizált gyümölcsöket, de nem minden gyümölcs volt nekünk készleten, amiket a bor mellé tervezett magkeverékekbe szerettünk volna rakni.

Ami az elsődleges volt: ahol csak lehet, magyar – esetleg más EU-s tagországból származó – legyen a gyümölcs, és csak akkor vásároltunk a tengerentúlról, ha az adott gyümölcsöt csak ott termesztik (pl. mangó, kókusz). Emiatt mondtunk le pl. az aszalt körtéről és az aszalt őszibarackról, amelyekből – bár szuperül illettek volna az érlelt, hordós fehérborokhoz – legnagyobb meglepetésünkre (és sajnálatunkra) nem találtunk egész évben elérhető magyar terméket. Mindenhol Kína szerepelt származási országként… Készít pár magyar gyümölcstermesztő pl. aszalt körtét, de az tavaszra mind el is fogy, így pedig nem mertük belerakni állandó összetevőként a magkeverékeinkbe.

De szerencsére – többek között – az aszalt meggy, cseresznye és kajszibarack esetében nem volt gond a kiváló minőségű, magyar termék beszerzése, ahogy a többi gyümölcsből is csak a legfinomabbat, legzamatosabbat kiválasztottuk ki.

Csokoládé

A prémium minőségű belga Callebaut csokikat is a kezdetektől használjuk és szeretjük, így most sem volt kérdés, hogy a magkeverékekbe is Callebaut csokicseppek fognak kerülni.

Ötféle csokit is tudtunk tőlük kóstolni: fehér-, sós karamellás fehér-, tej-, Ruby és étcsoki voltak a porondon, végül háromféle csoki került bele a különböző keverékekbe (karamellás fehércsoki (Callebaut Gold), Ruby csoki és étcsoki).

A Ruby csokit különösen szerettük – úgy elképesztően különleges (bogyós gyümölcsös) az íze és a színe, hogy semmilyen színezéket vagy aromát nem tartalmaz. Rózsaszín színét egy új típusú kakaóbabnak és a különleges feldolgozásnak köszönheti, amit a gyártó hétpecsétes titokként őriz. Rögtön arra gondoltunk, hogy a rozé mellé nagyon fog passzolni – és nem kellett csalódnunk. Nem túl édes, gyümölcsös íze tökéletes harmóniában volt a roppanósan gyümölcsös rozé borokkal – és a gyümölcsös, könnyedebb vörösborokkal is!